Jak zrobić pigwę do herbaty?

Porady
Jak zrobić pigwę do herbaty

Pigwa, czyli polski odpowiednik cytryny. Coraz więcej osób stosuje ją jako kwaśny dodatek do napojów. Jest ona zdrowa i dobrze wpływa na ludzkie samopoczucie i stan fizyczny. Jednak jak zrobić pigwę do herbaty? Ten tekst w prosty sposób ukazuje to, jak się do tego zabrać.

Dlaczego warto dodawać pigwę do herbaty?

Pigwa do herbaty to nie tylko walory smakowe. Dlaczego jest tak wartościowa? Ponieważ zawiera duże zasoby witaminy C, która będzie skutecznie wzmacniała naszą odporność, a w razie takiej choroby jak grypa pomoże nam szybciej wstać z łóżka. Owoc ten do jedzenia na surowo nadaje się raczej kiepsko ze z tego względu, że jest twardy i bardzo kwaśny. Jednak jego smak i aromat idealnie komponuje się z herbatą.

Co dokładnie zawiera w sobie pigwa?

  1. witamina B1
  2. witamina B2
  3. witamina C
  4. witamina PP
  5. prowitamina A
  6. wapń
  7. żelazo
  8. potas
  9. siarka
  10. miedź
  11. błonnik

Pigwa do herbaty – prosty przepis

Co będzie nam potrzebne do tego, aby zrobić pigwę do herbaty? Do 1 kilograma owoców pigwy będziemy potrzebowali 70 dag cukru. Zrobienie pigwy do herbaty jest bardzo proste i z pewnością każdy może sobie z tym zadaniem poradzić.

Jak się do tego zabrać?

Owoce należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Po rozkrojeniu ich na pół wyjmujemy gniazda nasienne. Później wystarczy pokroić pigwę na mniejsze kawałki. W jakimś większym pojemniku czy w misce mieszamy to dokładnie z cukrem i zostawiamy to na kilka dni, ale pamiętamy o tym, by co jakiś czas to wszystko przemieszać. Później wystarczy już tylko naszykować odpowiednie słoiczki i do nich przełożyć całość. Pamiętajmy, aby słoiczki przed użyciem wyparzyć wrzątkiem. Następnie należy przeprowadzić pasteryzowanie słoików z zawartością w temperaturze 100 stopni C. przez 15 minut. W taki oto sposób szybko i łatwo będziemy mieli zapas pigwy do herbaty na długi czas.

Po co to robić?

Zrobienie pigwy do herbaty jest bardzo proste, także jest to dobry pomysł, aby zabezpieczyć się przed wszelkimi chorobami lub wspomóc naszą odporność na co dzień. Dla innych po prostu aromat i smak pigwy jest niepowtarzalny i bardziej odpowiada im ten owoc do herbaty niż cytryna.

Jak zrobić konfiturę z pigwy?

Chociaż ten przepis także nie jest jakiś szczególnie trudny czy wymagający to różnie się on od poprzedniego. Co tutaj będzie nam potrzebne? Potrzebujemy 1,5 kilogramy owoców pigwy, 1 kilogram cukru oraz około 1,5 szklanki wody.

Tak jak wcześniej pigwę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnym zadaniem będzie pozbycie się skórki, przekrojenie owoców i pozbycie się gniazd nasiennych. Później kroimy nasze owoce w większą kostkę tak, aby nie było za drobno! Wrzuć wszystkie składniki, czyli: owoce, cukier i wodę do garnka, który ma grube dno. Doprowadź to do gotowania, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj tak następne 1,5 godziny. Pamiętaj o tym, by całość co jakiś czas przemieszać.

Przełóż wszystko do słoiczków, które były już wcześniej wyparzone. Ostatnim zadaniem będzie pasteryzacja, czyli czynność analogiczna jak w kroku poprzednim. Proces musi zachodzić przez około 15 minut w temperaturze 100 stopni C.

Dlaczego konfitura?

Jest to doskonała słodka przekąska na zimowe wieczory szczególnie, wtedy gdy chce nas dopaść (lub już dopadło) przeziębienie. Doskonały pomysł, jeśli mamy bardzo dużo owoców pigwy, a nie wiemy co z nimi zrobić lub mamy już dość dodawania jej do herbaty. Tak czy inaczej, taka konfitura będzie smaczna i zdrowa. Nasz organizm z pewnością nie będzie nam miał za złe, że ją spożywamy.


Dodaj komentarz